Onderhandelen over de vaststellingsovereenkomst bij ontslag

Bij ontslag wordt vaak een vaststellingsovereenkomst gesloten tussen werkgever en werknemer. Met een vaststellingsovereenkomst kunnen zij de arbeidsovereenkomst in overleg beëindigen.


Onderhandelen vaststellingsovereenkomst


In een vaststellingsovereenkomst worden afspraken gemaakt over belangrijke zaken als de hoogte van de ontslagvergoeding en het recht van de werknemer op een WW-uitkering.


Het is daarom van groot belang, voor werknemers én werkgevers, te weten waar op te letten bij het onderhandelen over een vaststellingsovereenkomst. In deze blog geef ik hiervoor tips.


Tips voor onderhandelen ontslagvergoeding


Wanneer er een vaststellingsovereenkomst wordt gesloten krijgt een werknemer als ontslagvergoeding vaak minimaal de transitievergoeding mee. De transtitievergoeding kan dan ook als uitgangspunt worden gebruikt bij het onderhandelen.


In veel gevallen is het voor de werknemer echter mogelijk een (aanzienlijk) hogere ontslagvergoeding dan de transitievergoeding te krijgen.


Of dat het geval is en hoeveel ontslagvergoeding een werknemer dan kan krijgen, is afhankelijk van de omstandigheden van het ontslag en het ontslagdossier waarover de werkgever beschikt.


Ontslagdossier


Hoe sterk het ontslagdossier is, is afhankelijk van veel verschillende omstandigheden. Denk aan de reden van het ontslag, hoe lang dat al speelde, de opstelling van de werknemer en of dit soort zaken zijn vastgelegd. Het is daarom altijd aan te raden hier goed naar te (laten) kijken bij het onderhandelen over de ontslagvergoeding.


Een jurist die gespecialiseerd is in het arbeidsrecht weet precies welke omstandigheden relevant zijn en gebruikt kunnen worden bij dergelijke onderhandelingen. Het is daarom altijd goed hierbij juridisch advies in te winnen, voor de werknemer en werkgever.


Kosten juridisch advies onderhandelen ontslagvergoeding


De werknemer hoeft de kosten van juridisch advies en juridische bijstand bij het onderhandelen over de vaststellingsovereenkomst meestal niet zelf te betalen. Die kosten worden meestal namelijk vergoed door de werkgever.


In bijna alle gevallen is het voor de werknemer dan ook veel voordeliger om een jurist in te schakelen dan zelf te onderhandelen over de inhoud van de vaststellingsovereenkomst.


Ook voor een werkgever doe niet goed op de hoogte is van alle ins en outs van het arbeidsrecht, kan het veel geld schelen hierover juridisch advies in te winnen.Wil je meer weten of heb je juridisch advies bij de onderhandelingen over ontslag nodig? Aarzel dan niet me een berichtje te sturen. Ik zal je vrijblijvend laten weten wat ik voor je kan doen.


Lees ook: Wanneer heb je recht op een billijke vergoeding bij ontslag?

Lees ook: Het beëindigen van de arbeidsovereenkomst met een zieke werknemer

Lees ook: Wanneer kan een werkgever een werknemer aan een concurrentiebeding houden?