top of page

Hoe te onderhandelen over de ontslagvergoeding en de vaststellingsovereenkomst

Bij ontslag wordt vaak een vaststellingsovereenkomst gesloten tussen werkgever en werknemer. Met een vaststellingsovereenkomst beëindigen zij de arbeidsovereenkomst in goed overleg. Dat is een ontslag met wederzijds goedvinden. De voorwaarden van het ontslag, waaronder de ontslagvergoeding, worden in de vaststellingsovereenkomst vastgelegd.


Vaststellingsovereenkomst: onderhandelen


In de vaststellingsovereenkomst worden dus afspraken over het ontslag gemaakt tussen werkgever en werknemer. De afspraken gaan over belangrijke zaken zoals de hoogte van de ontslagvergoeding en het recht van de werknemer op een WW-uitkering.


Het is daarom van groot belang te weten waar je op moet letten bij het onderhandelen over de voorwaarden van de vaststellingsovereenkomst. Aangezien lang niet alle werkgevers hiervan goed op de hoogte zijn, kan het ook voor hen goed zijn hierover arbeidsrechtelijk juridisch advies in te winnen.


Het verschilt per situatie wat de meest belangrijke onderdelen van de vaststellingsovereenkomst zijn. Soms is het van groot belang dat de werknemer niet vastzit aan een strikt concurrentiebeding.


Wat voor de meeste werknemers en werkgever in ieder geval belangrijk is, is de hoogte van de ontslagvergoeding. Daarom leg ik in deze blog uit wat de relevante omstandigheden zijn voor het onderhandelen over de ontslagvergoeding.


Onderhandelen over de ontslagvergoeding


Wanneer er een vaststellingsovereenkomst wordt gesloten krijgt een werknemer vaak minimaal de transitievergoeding mee als ontslagvergoeding. Deze transtitievergoeding kan dan ook als uitgangspunt worden gebruikt bij het onderhandelen over de ontslagvergoeding.


Wat een werknemer vaak niet weet is dat hij, door goed te onderhandelen, in veel gevallen een veel hogere hogere ontslagvergoeding dan de transitievergoeding mee kan krijgen. Een werkgever kan daar gebruik van maken door de transitievergoeding voor te stellen en dat als een heel goed aanbod over te laten komen. Dat is echter niet altijd het geval.


Hoeveel ontslagvergoeding een werknemer kan krijgen is afhankelijk van de omstandigheden van het ontslag en het ontslagdossier waarover de werkgever beschikt


Omstandigheden van het ontslag


Als er bijvoorbeeld sprake is van ziekte mag een werkgever je niet ontslaan. Bij het onderhandelen over de ontslagvergoeding is het dan goed te weten dat je waarschijnlijk een vrij hoge ontslagvergoeding kunt krijgen.


Maar als sprake is van werkweigering, sta je als werknemer niet zo sterk. De werkweigering moet dan wel aan de werknemer te wijten zijn. Als de werkgever de oorzaak is van de werkweigering sta je wel weer een stuk sterker.


Ontslagdossier


De inhoud het ontslagdossier is van groot belang bij de onderhandelingen over de onslagvergoeding. Denk aan de reden van het ontslag, hoe lang dat al speelde, de opstelling van de werknemer en vooral: in hoeverre de werkgever dit alles heeft vastgelegd.


Het is afhankelijk van de omstandigheden van het geval welke feiten in een specifiek geval het meest relevant zijn. Het is dan ook aan te raden hierbij een jurist in te schakelen. Een jurist die gespecialiseerd is in het arbeidsrecht weet welke omstandigheden relevant zijn en hoe die omstandigheden gebruikt kunnen worden bij het onderhandelen over de ontslagvergoeding.


Kosten juridisch advies onderhandelen ontslagvergoeding


Voor een werknemer kost dat vaak niets. De kosten van juridisch advies over de vaststellingsovereenkomst worden namelijk meestal vergoed door de werkgever. Dat wordt dan ook opgenomen in de vaststellingsovereenkomst. De werknemer hoeft dat dus niet zelf te betalen.


In bijna alle gevallen is het voor de werknemer daarom een stuk voordeliger om een jurist in te schakelen dan om zelf te onderhandelen over de inhoud van de vaststellingsovereenkomst. Wanneer een jurist ingeschakeld wordt zal de werknemer namelijk bijna altijd een hogere ontslagvergoeding krijgen.


Ook voor een werkgever, die niet goed op de hoogte is van alle ins en outs van het arbeidsrecht, kan het veel tijd en kosten schelen hierover juridisch advies arbeidsrecht in te winnen.Wil je meer weten of heb je juridisch advies bij onderhandelingen over de vaststellingsovereenkomst nodig? Aarzel dan niet me een berichtje te sturen. Ik zal je vrijblijvend laten weten wat ik voor je kan doen.

Comments


bottom of page