top of page

Algemene voorwaarden laten opstellen

Is het echt nodig om algemene voorwaarden door een jurist te laten opstellen?

Het is niet verplicht algemene voorwaarden te hebben. Het is wel aan te raden. Het hanteren van algemene voorwaarden kan het zakendoen namelijk een stuk makkelijker maken. Maar als je algemene voorwaarden hebt, is het wel belangrijk dat dat goede op maat gemaakte algemene voorwaarden zijn. 

Veel algemene voorwaarden zijn namelijk niet op maat gemaakt of gewoon niet zo goed opgesteld. Dat komt doordat veel bedrijven de algemene voorwaarden zelf opstellen en daarbij voorbeelden van anderen te gebruiken. Of ze gebruiken een online tool om de algemene voorwaarden automatisch te laten generen. 

 

Er staan dan vaak dingen in de algemene voorwaarden die niet (helemaal) kloppen. Lees hieronder meer over waarom dat zo is. Als er dingen in de algemene voorwaarden staan die niet kloppen, bereik je er eigenlijk het tegenovergestelde van wat je wil mee, namelijk onduidelijkheid bij klanten, wat kan leiden tot conflicten en mogelijk zelfs aansprakelijkheid.

 

Als ervaren jurist ben ik gespecialiseerd in het opstellen van volledig op maat gemaakte algemene voorwaarden. De door mij gemaakte algemene voorwaarden zijn van een hoge

kwaliteit én ik lever ze voor een betaalbare prijs.

208389874_10158007681427621_612318611199

Algemene voorwaarden nodig?

 

Stuur me nu een berichtje via Whatsapp +31628543640 (of neem op een andere manier contact op)

Waarom algemene voorwaarden laten opstellen

Goede op maat gemaakte algemene voorwaarden geven de klant duidelijkheid over de regels die gelden, zoals de betalingstermijn die je wenst te hanteren. Wat ook vaak in algemene voorwaarden staat zijn regels over:

- de levering(stermijn),

- de wijze van betaling,

- de garantie,

- het intellectueel eigendom,

- het beperken en/of uitsluiten van aansprakelijkheid.

 

Als je algemene voorwaarden hebt (en ze worden op de juiste manier verstrekt), is de klant verplicht aan die regels te voldoen. Daardoor worden misverstanden voorkomen en bedrijfsrisico’s verkleind. 

Als je geen algemene voorwaarden hebt gelden dat soort regels alleen als je dat van te voren hebt aangegeven en/of uitonderhandeld met de klant. In de praktijk gebeurt dat meestal niet of slechts voor een paar dingen, zoals de betalingstermijn.

 

Dat kan tot problemen leiden. De klant kan bijvoorbeeld vinden dat je te laat geleverd hebt, terwijl jij vindt dat de levering helemaal niet zo laat is. De klant kan je dan aansprakelijk stellen en geleden schade proberen te verhalen

 

Het kan dus een hoop gedoe voorkomen als in algemene voorwaarden duidelijk staat uitgelegd wat de regels zijn.


Het laten opstellen van algemene voorwaarden door bedrijven

 

Bedrijven gebruiken vaak de algemene voorwaarden van soortgelijke bedrijven om zelf algemene voorwaarden op te stellen. Maar dat gaat vaak mis. Geen enkel bedrijf is hetzelfde als het gaat om alle zaken die geregeld worden in algemene voorwaarden. Omdat elk bedrijf anders is, heeft ook elk bedrijf andere regels nodig. En als je de algemene voorwaarden van een ander bedrijf kopieert, maak je ook nog eens inbreuk op het auteursrecht van dat bedrijf.

 

Het komt ook veel voor dat bedrijven algemene voorwaarden laten generen een online tool. Of ze laten algemene voorwaarden opstellen door een van de vele online bedrijfjes die stellen heel goedkoop ‘op maat gemaakte’ algemene voorwaarden te kunnen leveren.

 

Uit hoe dit soort tools en bedrijven te werk gaan blijkt echter dat de algemene voorwaarden niet daadwerkelijk op maat gemaakt zijn. Je moet dan namelijk een vragenlijst invullen en dan worden de antwoorden op die vragen automatisch ingevuld in een standaard template. Dat betekent dat in alleen bepalingen over offertes, betalingen, levertijden worden ingevuld op basis van in de vragenlijst gegeven antwoorden. De algemene voorwaarden zijn dan niet daadwerkelijk op maat gemaakt. Sommige zaken worden automatisch ingevuld en veel andere zaken zijn hetzelfde voor alle bedrijven. 

Maar dat betekent dat veel zaken niet of niet goed geregeld zijn. Daardoor loop je het risico dat je misverstanden, conflicten, en aansprakelijk niet voorkomt maar juist in de hand werkt.

 

In goede algemene voorwaarden zijn alle bepalingen op maat gemaakt. Dus niet alleen de artikelen over variabele zaken zoals de betalingstermijn en de levertijd, maar ook de artikelen over garantie, aansprakelijkheid en intellectueel eigendom. 

 

Bij het laten opstellen van algemene voorwaarden is het dus belangrijk dat ze volledig op jouw bedrijf zijn afgestemd.

Het laten opstellen van algemene voorwaarden voor consumenten 

 

Daar komt nog eens bij dat als de algemene voorwaarden gelden voor consumenten (niet-bedrijven), een aantal strenge wettelijke bepalingen van toepassing zijn. In de wet staan namelijk ‘zwarte’ en ‘grijze’ lijsten. In deze lijsten staan veel zaken die op grond van de wet onredelijk bezwarend zijn voor een consument. Dat betekent dat je dat soort zaken niet mag regelen in algemene voorwaarden die voor consumenten gelden. Zo mag je aansprakelijkheid bijvoorbeeld niet geheel uitsluiten.

 Algemene voorwaarden laten opstellen?

 

Het is daarom altijd het beste algemene voorwaarden te laten opstellen door een juridisch advieskantoor. De algemene voorwaarden die ik opstel zijn altijd volledig op maat gemaakt. Daarbij zorg ik er altijd voor dat de algemene voorwaarden duidelijk en in een begrijpelijke taal zijn.

 

Dat hoeft niet duur te zijn. Wil je een offerte of meer weten? Neem dan snel contact met mij op.

 

In het bijzonder ben ik gespecialiseerd in het opstellen van algemene voorwaarden voor IT, ICT en SaaS bedrijven. En trouwens ook in het opstellen privacyverklaringen en andere documenten die op basis van de AVG (GDPR) wetgeving verplicht zijn (zoals een

verwerkersovereenkomst).

Op maat gemaakte algemene voorwaarden
Offerte

"Ik had moeite om algemene voorwaarden te vinden voor mijn specifieke bedrijf. Lisa leverde met het jargon van advocaten en de uitstraling van professionaliteit. Erg blij met de dienstverlening, deze service geeft me gemoedsrust. Dit was de oplossing die ik zocht."

"Lisa heeft weer geweldig werk geleverd. Haar communicatie en diensten waren A +. Ik raad haar ten zeerste aan. Bedankt!"

"Het was goed om met Lisa samen te werken. Ze begrijpt de Nederlandse wet met betrekking tot IT-zaken. Als IT-specialist ben ik niet goed bekend met algemene voorwaarden. Lisa adviseerde op een vriendelijke manier. Ik zou haar werk zeker aanbevelen."

"Uitstekende ervaring. De communicatie was geweldig tijdens de hele klus. Lisa gaf haar expertise en advies over wat er precies nodig was voor onze app en website. De privacyverklaring is zeer uitgebreid en duidelijk. Heel erg bedankt, geweldige service!"

"Uitstekend werk van Lisa, geweldige communicatieve vaardigheden ... Aandacht voor detail was verfrissend .... Gemakkelijk aan te bevelen."

"Echte pro, ten zeerste aanbevolen."

"Geweldige ervaring en afgeleverd vóór de verwachte deadline. Zou haar ten zeerste aanbevelen A++."

Referenties

bottom of page