Algemene voorwaarden laten opstellen

Op zoek naar een matig gratis voorbeeld of wil je er nu eens echt werk van maken?

Het is niet verplicht algemene voorwaarden te hebben. Dat is wel aan te raden, want algemene voorwaarden kunnen bedrijven het leven een stuk makkelijker maken. Maar dat is alleen het geval als het goede op maat gemaakte algemene voorwaarden zijn. 

 

Door het laten opstellen van goede op maat gemaakte algemene voorwaarden, geef je klanten duidelijkheid. Daardoor worden misverstanden voorkomen en bedrijfsrisico’s verkleind. 

Veel algemene voorwaarden zijn echter niet op maat gemaakt of gewoon niet zo goed opgesteld. Dat komt doordat veel bedrijven ervoor kiezen ze zelf op te stellen en daarbij voorbeelden van anderen te gebruiken. Of ze gebruiken een online tool om de algemene voorwaarden automatisch te laten generen. 

 

Er staan dan vaak dingen in de algemene voorwaarden die niet (helemaal) kloppen. Lees hieronder waarom dat zo is. Dan bereik je met de algemene voorwaarden eigenlijk het tegenovergestelde van wat je wil, namelijk onduidelijkheid bij klanten, wat kan leiden tot conflicten en mogelijk zelfs aansprakelijkheid. Als je geen zin hebt te lezen, leg ik het ook kort uit in deze blog.

 

Als ervaren jurist ben ik gespecialiseerd in het opstellen van volledig op maat gemaakte algemene voorwaarden. De door mij gemaakte algemene voorwaarden zijn van een hoge

kwaliteit én ik lever ze voor een betaalbare prijs.

Hulp bij ontslag arbeidsconflict

Juridisch advies of rechtsbijstand nodig?

 

Stuur me nu een berichtje via Whatsapp +31628543640 (of neem op een andere manier contact op)

Waarom algemene voorwaarden laten opstellen

 

In algemene voorwaarden staan regels over de manier waarop jij wenst te werken. Enkele voorbeelden: een betalingstermijn, of er een garantie van toepassing is en of aansprakelijkheid wordt beperkt en/of uitgesloten.

Als je algemene voorwaarden hebt (en ze worden op de juiste manier verstrekt), gelden die regels ook voor de klant. Zonder algemene voorwaarden gelden dergelijke regels alleen als je dat van te voren hebt aangegeven en/of uitonderhandeld met de klant. In de praktijk gebeurt dat meestal niet of alleen voor een paar zaken, zoals de betalingstermijn.

 

Dat kan tot problemen leiden. De klant kan een andere idee bij dit soort zaken hebben, waardoor misverstanden kunnen ontstaan. Ook kun je aansprakelijk gesteld worden voor alle schade die een klant lijdt als er iets misgaat in de dienstverlening, zoals bij een late levering

 

Het kan dus een hoop gedoe voorkomen als in algemene voorwaarden duidelijk staat uitgelegd wat de regels zijn. Daardoor er helderheid in het zakendoen en ontstaan er minder snel conflicten.


Het opstellen van algemene voorwaarden aan de hand van een voorbeeld

 

Bedrijven gebruiken vaak de algemene voorwaarden van soortgelijke bedrijven om zelf algemene voorwaarden op te stellen. Maar dat gaat vaak mis. Geen enkel bedrijf is hetzelfde als het gaat om ale zaken die in algemene voorwaarden geregeld worden, zoals levering, prijsstelling, wijze van betaling, garantie, intellectueel eigendom en aansprakelijkheid. Omdat elk bedrijf weer anders is, heeft elk bedrijf ook andere regels nodig. Als je de algemene voorwaarden van een ander bedrijf kopieert maak je ook nog eens inbreuk op het auteursrecht van dat andere bedrijf.

 

Het komt ook veel voor dat bedrijven algemene voorwaarden laten generen een online tool. Of ze laten algemene voorwaarden opstellen door een van de vele online bedrijfjes die stellen heel goedkoop ‘op maat gemaakte’ algemene voorwaarden te kunnen leveren.

 

Uit hoe dit soort bedrijven te werk gaan blijkt echter dat die algemene voorwaarden niet op maat gemaakt zijn. De antwoorden op de vragen uit vragenlijsten worden dan namelijk automatisch ingevuld in een standaard template. Dat is dus eigenlijk als het genereren van algemene voorwaarden via een online tool. 

Dat betekent dat veel bepalingen van de algemene voorwaarden niet op maat gemaakt zijn. Daardoor zullen veel zaken niet of niet goed geregeld zijn. En dat leidt niet tot duidelijkheid, maar juist tot onduidelijkheid. Daarmee loop je het risico dat je misverstanden, conflicten, en aansprakelijk niet voorkomt maar juist in de hand werkt. 

 

In goede algemene voorwaarden zijn alle bepalingen op maat gemaakt. Dat geldt niet alleen voor de bepalingen over offertes, betalingen en levertijd, maar ook voor de bepalingen over garantie, aansprakelijkheid en intellectueel eigendom. Bij het laten opstellen van algemene voorwaarden is het dus essentieel dat ze volledig op jouw bedrijf zijn afgestemd.

Het laten opstellen van algemene voorwaarden voor consumenten 

 

Daar komt nog eens bij dat als de algemene voorwaarden gelden voor consumenten (niet-bedrijven), een aantal strenge wettelijke bepalingen van toepassing zijn. In de wet staan namelijk ‘zwarte’ en ‘grijze’ lijsten. In deze lijsten staan veel zaken die op grond van de wet onredelijk bezwarend zijn voor een consument. Dat betekent dat je veel zaken niet mag regelen in algemene voorwaarden die voor consumenten gelden. Bij dienstverlening aan een consument mag je de aansprakelijkheid bijvoorbeeld niet geheel uitsluiten.

 

Als je alleen zakelijke klanten hebt, mag je wel bijna alles regelen wat je zou willen. 

 Algemene voorwaarden laten opstellen?

 

Het is daarom altijd het beste algemene voorwaarden te laten opstellen door een ervaren jurist. Ik stel alleen volledig op maat gemaakte algemene voorwaarden op en ik doe dat altijd in een begrijpelijke taal.

 

Dat hoeft niet duur te zijn. Wil je een offerte of meer weten? Neem dan snel contact met mij op.

 

In het bijzonder ben ik gespecialiseerd in het opstellen van algemene voorwaarden voor IT, ICT en SaaS bedrijven. En trouwens ook in het opstellen privacyverklaringen en andere documenten die op basis van de AVG (GDPR) wetgeving verplicht zijn (zoals een

verwerkersovereenkomst).

 
 

"Ik had moeite om algemene voorwaarden te vinden voor mijn specifieke bedrijf. Lisa leverde met het jargon van advocaten en de uitstraling van professionaliteit. Erg blij met de dienstverlening, deze service geeft me gemoedsrust. Dit was de oplossing die ik zocht."

"Lisa heeft weer geweldig werk geleverd. Haar communicatie en diensten waren A +. Ik raad haar ten zeerste aan. Bedankt!"

"Het was goed om met Lisa samen te werken. Ze begrijpt de Nederlandse wet met betrekking tot IT-zaken. Als IT-specialist ben ik niet goed bekend met algemene voorwaarden. Lisa adviseerde op een vriendelijke manier. Ik zou haar werk zeker aanbevelen."

"Uitstekende ervaring. De communicatie was geweldig tijdens de hele klus. Lisa gaf haar expertise en advies over wat er precies nodig was voor onze app en website. De privacyverklaring is zeer uitgebreid en duidelijk. Heel erg bedankt, geweldige service!"

"Uitstekend werk van Lisa, geweldige communicatieve vaardigheden ... Aandacht voor detail was verfrissend .... Gemakkelijk aan te bevelen."

"Echte pro, ten zeerste aanbevolen."

"Geweldige ervaring en afgeleverd vóór de verwachte deadline. Zou haar ten zeerste aanbevelen A++."

Referenties