Algemene voorwaarden laten opstellen

Met algemene voorwaarden verklein je bedrijfsrisico’s, biedt je klanten duidelijkheid en

voorkom je misverstanden die tijd en geld kosten.

 

Het is niet verplicht maar wel aan te raden algemene voorwaarden te laten opstellen.

Algemene voorwaarden maken bedrijven het leven namelijk een stuk gemakkelijker.

 

Als ervaren jurist zijn wij gespecialiseerd in het opstellen van volledig op maat gemaakte

algemene voorwaarden. Onze algemene voorwaarden zijn van een hoge kwaliteit en wij

leveren ze voor een betaalbare prijs.

 

Waarom algemene voorwaarden laten opstellen

 

Bij het laten opstellen van algemene voorwaarden is het essentieel dat de algemene

voorwaarden volledig afgestemd worden op jouw bedrijf. Ze moeten dus echt helemaal

op maat gemaakt worden. Lees hieronder meer over waarom dat meestal niet het geval is.  

 

Door middel van algemene voorwaarden worden regels vastgesteld over de manier waarop

jij wenst te werken. Die regels gelden vervolgens ook voor de klant (wanneer de algemene

voorwaarden op de juiste manier verstrekt worden).

Enkele voorbeelden: het hanteren van een bepaalde betalingstermijn, het bepalen of er

garantie van toepassing is en het beperken en/of uitsluiten van aansprakelijkheid.

 

Zonder algemene voorwaarden gelden dergelijke regels alleen als je dat van te voren hebt aangegeven en/of uit onderhandeld met de klant. In de praktijk gebeurt dat vaak niet of slechts over een aantal zaken, zoals de betalingstermijn. Dat kan tot problemen leiden.

Zo kan je aansprakelijk gesteld worden voor alle schade die een klant lijdt als er iets misgaat, bijvoorbeeld een late levering.

 

Het kan dus een hoop gedoe voorkomen als in algemene voorwaarden duidelijk staat uitgelegd wat de regels zijn. Bij een misverstand of miscommunicatie kan dan gemakkelijk worden verwezen naar de algemene voorwaarden. Daardoor worden conflicten voorkomen en ontstaat helderheid in het zakendoen.

 

Wettelijke bepalingen

 

Als de algemene voorwaarden gelden voor consumenten, zijn er een aantal wettelijke bepalingen van toepassing. In de wet staan namelijk ‘zwarte’ en ‘grijze’ lijsten met zaken die onredelijk bezwarend zijn voor een consument. Zo mag je aansprakelijkheid ten opzichte van een consument niet geheel uitsluiten. Als je alleen zakelijke klanten hebt, mag je wel bijna alles regelen wat je zou willen. Het is daarom verstandig algemene voorwaarden door een jurist te laten opstellen.  


Zelf algemene voorwaarden opstellen

 

Bedrijven gebruiken vaak algemene voorwaarden van soortgelijke bedrijven om zelf algemene voorwaarden op te stellen. Maar dat gaat vaak mis. Elk bedrijf is namelijk anders en heeft daarom andere regels nodig. Denk aan: levering, prijsstelling, wijze van betaling, garantie, intellectueel eigendom en aansprakelijkheid. Daarbij maak je ook nog eens inbreuk op het auteursrecht van dat andere bedrijf.

 

Genereren algemene voorwaarden

 

Ook kiezen veel bedrijven er voor algemene voorwaarden te laten generen een online tool. Of algemene voorwaarden te laten opstellen door een van de online bedrijven die ermee adverteren voor een goedkope prijs ‘op maat gemaakte’ algemene voorwaarden te kunnen leveren.

 

Uit hoe dit soort bedrijven te werk gaan blijkt echter dat dat niet geheel op maat gemaakt algemene voorwaarden zijn. Zij werken meestal met vragenlijsten. De antwoorden op de vragen uit de vragenlijsten worden vervolgens automatisch gevuld in een standaard sjabloon waar zij mee werken.

 

Zo’n standaard sjabloon bestaat uit een aantal bepalingen die volgens dit soort bedrijven altijd op dezelfde manier in algemene voorwaarden staan. Dat is niet juist. Het is niet zo dat dit soort standaard altijd op dezelfde manier voor elk bedrijf van toepassing zijn. In goede algemene voorwaarden worden ook die bepalingen op maat gemaakt. Dat geldt voor bepalingen over offertes, betalingen en levertijd, en ook voor bepalingen over bijvoorbeeld garantie en aansprakelijkheid.

 

Met dit soort algemene voorwaarden zijn een heleboel zaken dus vaak niet of niet goed geregeld. Dat leidt niet tot duidelijkheid, maar tot onduidelijkheid en verwarring. En dat kan weer tot conflicten leiden. Je loopt hiermee dus het risico dat je conflicten, misverstanden en aansprakelijk juist in de hand werkt.

 

Op maat maken algemene voorwaarden

 

Het is daarom altijd het beste algemene voorwaarden daadwerkelijk op maat te laten opstellen door een ervaren jurist. Wij stellen alleen volledig op maat gemaakte algemene voorwaarden op en wij doen dat in een begrijpelijke taal. Dat hoeft niet duur te zijn. Wil je een offerte of meer weten? Neem dan snel contact met ons op.

 

Wij zijn in het bijzonder gespecialiseerd in het opstellen van algemene voorwaarden voor IT, ICT en SaaS bedrijven. En trouwens ook in het opstellen privacyverklaringen en andere documenten die op basis van de AVG (GDPR) wetgeving verplicht zijn (zoals een

verwerkersovereenkomst).

Hulp bij ontslag arbeidsconflict

Juridisch advies of rechtsbijstand nodig?

 

Stuur me nu een berichtje via Whatsapp +31628543640 (of neem op een andere manier contact op)

 

"Ik had moeite om algemene voorwaarden te vinden voor mijn specifieke bedrijf . LSH Legal leverde met het jargon van advocaten en de uitstraling van professionaliteit. Erg blij met de dienstverlening, deze service geeft me gemoedsrust. Dit was de oplossing die ik zocht."

"Lisa heeft weer geweldig werk geleverd. Haar communicatie en diensten waren A +. Ik raad haar ten zeerste aan. Bedankt!"

"Uitstekende ervaring. De communicatie was geweldig tijdens de hele klus. Lisa gaf haar expertise en advies over wat er precies nodig was voor onze app en website. De privacyverklaring is zeer uitgebreid en duidelijk. Heel erg bedankt, geweldige service!"

"Uitstekend werk van LSH Legal, geweldige communicatieve vaardigheden ... Aandacht voor detail was verfrissend .... Gemakkelijk aan te bevelen."

"Echte pro, ten zeerste aanbevolen."

"Geweldige ervaring en afgeleverd vóór de verwachte deadline. Zou haar ten zeerste aanbevelen A++."

Referenties