Ontslag met wederzijds goedvinden? Pas op voor een te lage ontslagvergoeding
- LSH Legal
- 23 mei
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 25 mei
Bij een ontslag met wederzijds goedvinden gelden er geen regels voor de hoogte van de ontslagvergoeding. De transitievergoeding is bij deze vorm van ontslag niet verplicht, maar fungeert in de praktijk vaak als uitgangspunt bij onderhandelingen. Toch is het in veel gevallen mogelijk om een aanzienlijk hogere ontslagvergoeding te bedingen dan de wettelijke transitievergoeding.
Wat is een ontslag met wederzijds goedvinden?
Bij een ontslag met wederzijds goedvinden maken werkgever en werknemer in overleg afspraken over het einde van het dienstverband. Deze afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Dit alternatief voor ontslag via de kantonrechter of het UWV wordt vaak gekozen om tijd, kosten en onzekerheid te vermijden.
Voor werkgevers is het doorgaans aantrekkelijk om via wederzijds goedvinden tot beƫindiging van het dienstverband te komen. De kans op langdurige procedures of een werknemer die toch in dienst blijft wordt daarmee verkleind.
De hoogte van de ontslagvergoeding
Bij ontslag met wederzijds goedvinden krijgt een werknemer vaak een ontslagvergoeding aangeboden die gebaseerd is op de transitievergoeding. Werkgevers presenteren zoĀ“n aanbod vaak als ruimhartig, terwijl de werknemer in veel gevallen -door goed te onderhandelen ā een aanzienlijk hogere ontslagvergoeding kan krijgen.
De ontslagvergoeding is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:
de reden van het ontslag,
de opstelling van beide partijen,
de onderbouwing van het ontslagdossier,
en eventuele bijzondere omstandigheden, zoals ziekte of een arbeidsconflict.
Als er bijvoorbeeld sprake is van ziekte, mag een werkgever de werknemer niet ontslaan. Dus als je als werknemer dan toch gaat onderhandelen over een ontslag met wederzijds goedvinden, is het belangrijk om te weten dat je waarschijnlijk een hoge ontslagvergoeding kunt krijgen.
Onderhandelen over de vaststellingsovereenkomst
De onderhandelingen over de vaststellingsovereenkomst gaan niet alleen over de ontslagvergoeding. Vaak is ook een periode van vrijstelling van werk mogelijk, waarbij het loon nog wordt doorbetaald. Dit biedt de werknemer ruimte om tijdens het dienstverband een nieuwe baan te zoeken, met financiƫle zekerheid. Een werkgever zal deze ruimte soms willen bieden om tot overeenstemming te komen en escalatie te voorkomen.
Juridische bijstand: bijna altijd vergoed
Omdat de belangen bij ontslag groot zijn en iedere situatie anders is, is het verstandig juridisch advies in te winnen voordat je instemt met een vaststellingsovereenkomst. De kosten van een juridisch adviseur worden bij ontslag met wederzijds goedvinden in vrijwel alle gevallen volledig vergoed door de werkgever.
Het inschakelen van een arbeidsrechtjurist verdient zich vrijwel altijd terug: in de praktijk leidt dit doorgaans tot een betere regeling en hogere ontslagvergoeding.
Zelf onderhandelen zonder kennis van je juridische positie is risicovol. Werkgevers hebben vaak meer ervaring met ontslagdossiers en zetten hun voorstel strategisch neer. Met deskundige hulp voorkom je dat je genoegen neemt met minder dan waar je recht op hebt ā of erger: dat je rechten verspeelt.
Wil jij weten of je recht hebt op een hogere ontslagvergoeding dan de transitievergoeding?
Ik kijk kosteloos met je mee. Neem gerust contact op voor een korte beoordeling van je situatie.

Comments