Vergoeding van de schade van een slachtoffer in een strafzaak

Als je slachtoffer bent van een misdrijf, zoals vernieling, inbraak of mishandeling, en de dader wordt voor dat misdrijf vervolgd door het Openbaar Ministerie, kun je de geleden schade in de strafzaak tegen de dader verhalen.


Eenvoudige vergoeding schade voor het slachtoffer


Het voordeel hiervan is dat je de schade relatief snel vergoed kunt krijgen. Ook hoef je niet zelf achter de dader aan voor betaling van de schadevergoeding. Dat doet de staat namelijk voor je. In sommige gevallen schiet de staat de toegewezen schadevergoeding zelfs voor aan het slachtoffer.


Vordering benadeelde partij


Je kunt een vergoeding voor de geleden schade krijgen door een formulier in te dienen bij het Openbaar Ministerie, de zogeheten vordering benadeelde partij. Op dat formulier moet je de schade die je hebt geleden vermelden en zoveel mogelijk voorzien van bewijsstukken.


Vergoeding schade van het slachtoffer


Alleen de schade die een rechtstreeks gevolg van het strafbare feit is, zal worden toegewezen. De schade die gevorderd kan worden zijn bijvoorbeeld kapotte spullen door een vernieling of kapotte kleding door een geweldsmisdrijf.


De vergoeding die wordt toegewezen is niet altijd gelijk aan het aankoopbedrag van de spullen of de kleding. Het gaat om de waarde van de spullen ten tijde van het misdrijf. Dus als een dader voor vernieling van jouw auto wordt veroordeeld, kun jij de kosten van de reparatie van de auto vergoed krijgen.


Andere schade die vergoed kan worden in een strafzaak zijn bijvoorbeeld ziekenhuiskosten of inkomensverlies omdat je een tijd niet (volledig) kon werken als gevolg van het misdrijf.


Psychische schade


De schade die je vergoed kunt krijgen kan ook psychische of immateriële schade zijn. Psychische schade kan bijvoorbeeld bestaan uit pijn, angst of verdriet door het misdrijf.


Ook deze schade moet wel onderbouwd worden, bijvoorbeeld door middel van een verklaring van een psycholoog. Een rechter zal het toe te wijzen bedrag baseren op een vergelijking met eerdere soortgelijke uitspraken.


Juridisch advies schadevergoeding slachtoffer


Het is daarom goed een jurist in te schakelen bij het vorderen van dergelijke schade. Een ervaren jurist kan je namelijk vertellen hoe je de schade moet onderbouwen en welk bedrag aan schade je het best kunt vorderen. Zo is de kans dat de schade toegewezen zal worden het grootst.


Ben je slachtoffer van een misdrijf en wil je weten hoe je je schade het beste kunt vorderen? Neem dan nu vrijblijvend contact met mij op. Ik zal je snel laten weten wat ik voor je kan doen.SPECIALISATIES

CONTACT

Email: lisa@lshlegal.nl

Tel.: 0628543640 (Whatsapp)

Of vul het contactformulier in

Informatie over de omgang met uw gegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring