top of page

Wat gebeurt er met het koophuis bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap?

Een geregistreerd partnerschap beëindigen kan op verschillende manieren. Als er geen minderjarige kinderen zijn, hoef je niet perse naar de rechtbank om het geregistreerd partnerschap te laten ontbinden.


Ontbinden geregistreerd partnerschap: de gemeenschappelijke boedel


Je kunt dit ook doen door gezamenlijk een overeenkomst op te stellen waarin de gemaakte afspraken staan, bijvoorbeeld over de gemeenschappelijke boedel.


De gemeenschap van goederen waarvoor de partners bij het aangaan van het geregistreerd partnerschap kozen, is nu van toepassing. Ik schreef hier al eerder een blog over.


Alleen de goederen en schulden die door het geregistreerd partnerschap van de partners gezamenlijk zijn geworden, moeten nu verdeeld worden.


Geregistreerd partnerschap ontbinden: koophuis


Indien sprake is van een koophuis op naam van beide geregistreerd partners, moeten de afspraken over het koophuis en de hypotheek ook in de beëindigingsovereenkomst komen te staan.


Je kunt hierover onderhandelen met je ex partner. Er moeten namelijk afspraken worden gemaakt worden over alle gezamenlijke bezittingen en schulden. Dit kan ook gaan over partneralimentatie en pensioen.


Beëindigen geregistreerd partnerschap via bemiddeling


Indien de partners hier gezamenlijk niet uitkomen kan een derde worden ingeschakeld om tussen de partners te bemiddelen. Dat kan een in het familierecht gespecialiseerde jurist of advocaat zijn. Indien de partners er dan nog niet uitkomen - bijvoorbeeld omdat zij beide in het koophuis willen blijven wonen - zullen ze alsnog naar de rechtbank moeten.


Indien de partners er (dan) wel uitkomen, kan een notaris of advocaat de overeenkomst naar de burgerlijke stand sturen. Zodra de overeenkomst is ingeschreven is het geregistreerd partnerschap beëindigd.


Kosten ontbinden geregistreerd partnerschap


De kosten van ontbinding van het geregistreerd partnerschap zijn afhankelijk van welk traject wordt doorgelopen. Een procedure bij de rechtbank is het meest kostbaar. Het kost het minst als het de partners gezamenlijk lukt afspraken te maken, eventueel met behulp van de bemiddeling van een mediator of jurist.Wil je een geregistreerd partnerschap ontbinden en heb je daar bemiddeling bij nodig? Of wil je juridisch advies over het laten ontbinden van een geregistreerd partnerschap of het koophuis?


Ik ben een ervaren jurist binnen alle aspecten van het familierecht. Aarzel vooral niet om me een berichtje te sturen, ik zal je direct kosteloos laten weten wat ik voor je kan doen.

コメント


bottom of page